Folosește cea mai bună FĂINĂ pentru cozonac, în cea mai tare rețetă de Crăciun. Cum se prepară cozonacul care se desface în fâșii

Folosește cea mai bună FĂINĂ pentru cozonac, în cea mai tare rețetă de Crăciun. Cum se prepară cozonacul care se desface în fâșii
FOTO - Arhivă
Publicat: 16/12/2023, 18:50
Actualizat: 16/12/2023, 19:03

În ultimii ani, companiile de morărit si panificatie au scos pe piață o mulțime de tipuri de făină, în funcție de produsele pe care doriți să le gătiti.

Categorii acestor tipuri de făină depind de gradul de rafinare al cerealelor din care a fost făcută.

Tipurile de făină pot fi clasificate în funcție de produsele pentru care sunt destinate în felul următor:

  • Făina 000 este ideală pentru aluaturile pufoase si aluaturile ușoare de patiserie
  • Făina 480 (sau 450) este o făina fină, folosită in patisserie, de obicei o folosesc cofetăriile
  • Făina 550 este o făină mai dură insă este bună pentru orice aluat, fiind folosită la: prăjituri, biscuiti, briose, paine, tarte, foi de placintă, croissante.
  • Făina 650 are un continut mai mare de gluten, este folosită pentru aluaturi elastice care au nevoie de dospire precum: painea, pizza, focaccia.

Cea mai bună făină pentru cozonac

Cea mai bună făină pentru cozonac este 000. În plus, cresterea unui blat pufos si bine crescut depinde, în general, și de modul în care a fost păstrată făina cu care acesta a fost făcut. Făina trebuie să fie cat mai uscată pentru un rezultat bun.

Dacă păstrati făina în frigider, ea trebuie să fie închisă ermetic, astfel încât să nu absoarbă mirosurile din frigider. Dar dacă alegeti să o păstrati în dulap sau debara, atunci este preferabil să o tineti închisă intr-un recipient de sticlă sau o pungă de hartie, pentru a nu se face cocoloase din cauza umezelii.

Iată şi o reţetă de cozonac care se desface fâşii, cu făină 000, pentru masa de Crăciun:

Ingrediente pentru aluatul cozonacului de Crăciun

  • 1 kg de făină;
  • 50 g drojdie;
  • 200 g zahăr;
  • 5 gălbenuşuri;
  • 500 ml lapte;
  • 200 g unt;
  • coaja de la o lămâie;
  • coaja de la o portocală;
  • 1 esenţă de vanilie.

Ingrediente pentru umplutura cozonacului

  • 4 albuşuri;
  • 4 linguri de zahăr;
  • 3 linguri de cacao;
  • 1 esenţă de rom;
  • 250 g miez de nucă;
  • 100 g stafide;
  • 250 g rahat.

Cozonac de casă, mod de preparare:

Se dizolvă drojdia în puţin lapte călduţ. Apoi se amestecă cu o lingură de zahăr şi puţină făină. Se lasă maiaua la crescut.

Într-un lighean mare se pun făina, se adaugă gălbenuşurile bătute cu zahărul, maiaua, jumătate din cantitatea de lapte, coaja de lămâie şi portocală, esenţa şi se începe frământatul. Din când în când se adaugă lapte. Atenție, laptele trebuie să fie călduţ, nu fierbinte.

Se topește untul şi se lasă puţin la răcit. În timp ce frământați, turnați untul topit pe fundul vasului. Se frământă energic, până se incorporează tot untul. Acoperiți cu un prosop şi lăsați la crescut, scrie Kanal D.

Albuşurile se bat spumă împreună cu zahărul. Adăugați cacao, esenţa şi nucile peste albuşuri şi umplutura este gata. După ce aluatul a crescut începeți să îl modelați. Se împarte aluatul în două, se unge masa cu ulei şi se întinde cu mâna prima parte de aluat.

Puneți jumătate din umplutură pe toata suprafaţa și presărați jumătate din stafide şi jumătate din cantitatea de rahat tăiat cubuleţe.

Se rulează şi se aşază în forma de cozonac. Se acoperă tava cu un prosop şi se lasă la crescut aproximativ 30 de minute.

Introduceți tava în cuptorul preîncălzit, la foc mic, şi îl lăsați o oră. După jumătate de oră, îi întoarceți în cuptor. Îl încerci cu o scobitoare, pentru a vedea dacă este copt . Dacă scobitoarea iese curată… înseamnă că este copt.

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Su-57 vs F-16: Cum se compară cel mai avansat avion de luptă al Rusiei cu...
Marele actor Costel Constantin a trăit clipe de coșmar înainte să moară. Ultimul apel este...
Cum trăiește, de fapt, acum, Alexandru Tudor. A ales viața monahală, deși nu se poate...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
VIDEO Noi imagini șocante cu răpirea unor femei-soldat israeliene în timpul atacului Hamas din 7...
Gabi Bădălău a ”comis-o” grav cu Urus-ul de 300.000 €! Sechestrat de DIICOT, într-un dosar...
Shannen Doherty, ultima DORINȚĂ înainte de a muri. „Pe mine cancerul m-a făcut să... ”
13 judeţe, sub avertizare de ploi torenţiale, grindină şi vijelii în următoarele ore. Vreme severă...
Ultimele imagini cu Erik, băiatul mort după ce a furat mașina părinților și a ieșit...
Prima reacție a tatălui lui Sebastian, după ce judecătoarea Ancuța Popoviciu a fost recuzată: „Am...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Ce NU trebuie să faci dacă ai băgat benzină în loc de motorină! Cum poți...
Reuters: Vladimir Putin a pus ochii pe o insulă crucială pentru NATO: ,,Scopul lui Putin...
Instrument REVOLUȚIONAR, la un pas de a SCHIMBA LUMEA pentru totdeauna!
Vladimir Putin a luat decizia finală. S-a terminat totul. A dat ordin
Chefi la cuțite. Ce se întâmplă, de fapt, în culise cu noii jurați
Imagini incendiare cu Babs, fosta iubită a lui Dorian Popa în Dubai. Bruneta de 41...
Bunicul Florentinei, fata ucisă la Sibiu, detalii șocante! "Nu a..."
Tavi Colen, mărturisiri despre trădarea din trupa Talisman. Artistul nu îl poate uita Alin Oprea....
Soția lui Sorin Anghel povestește clipele de groază prin care a trecut în noaptea în...
BANCUL ZILEI. - I-am dat împrumut unui amic 200 de lei, dar văd că nici...
Test de cultură generală. Care este singura țară fără drapel dreptunghiular?
×